Connect with us

Twitter Dr Mahathir Mohamad

Lainnya

Mendoakan PM Malaysia Tun Mahathir Mohamad

Alhamdulillah saya berhasil bersalaman dengan Tun Mahathir sambil memperkenalkan diri sebagai sosiolog dari Indonesia.  Ketika bersalaman saya mendoakan beliau “semoga selalu sehat, panjang umur dan berjaya membangun Malaysia.”  Sambil senyum,  Tun Mahathir mengucapkan terima kasih. 

Pada hari Jumat, 19 Oktober 2018,  saya bersama Prof. Kamaruddin M.  Said,  Prof. Yahaya Ibrahim,  Prof.  Zambri,  Sarwan dan Harris dari Universitas Ibnu Chaldun Jakarta salat Jumat di Masjid Putra, Putrajaya Malaysia.

Sebelum salat Jumat, Prof. Kamaruddin. mengajak makan siang bersama di dataran bawah Masjid Putra yang pada siang itu banyak sekali pelancong (wisatawan) dari manca negara yang antri untuk membeli makanan siang.

Sambil jaga tempat duduk dan antri untuk membeli makanan siang,  kami berbincang sembari menyaksikan indahnya daratan Masjid Putra yang dilintasi sungai, taman dan bangunan megah yang hari itu sangat ramai yang mau salat Jumat. Apalagi berbaur dengan para pelancong (wisatawan)  dari berbagai negara terutama dari China.

Bersalaman Tun Mahathir

Setelah selesai salat Jumat, saya keluar dari Masjid bersama Prof. Kamaruddin. Dihalaman Masjid Putra yang luas,  kami bertemu Prof. Yahaya Ibrahim. Dia memberitahu saya dan menunjuk Tun Mahathir yang sedang berjalan menuju kendaraan yang juga baru selesai salat Jumat.

Saya kemudian bergegas dan menerobos kerumunan jamaah yang mau bersalaman yang dikawal para petugas keamanan.

Alhamdulillah saya berhasil bersalaman dengan Tun Mahathir sambil memperkenalkan diri sebagai sosiolog dari Indonesia.  Ketika bersalaman saya mendoakan beliau “semoga selalu sehat, panjang umur dan berjaya membangun Malaysia.”

Sambil senyum,  Tun Mahathir mengucapkan terima kasih.

Selain saya,  Erni dan Ici nama panggilan Siti Aminah Amohoru, juga berhasil menerobos pengawal Tun Mahathir.  Keduanya bersalaman dengan mencium tangan Perdana Menteri Malaysia.

Semoga doa yang dipanjatkan, Allah memberi kesehatan dan umur panjang kepada Tun Mahathir  dan berjaya membangun Malaysia.

Putrajaya,  19 Oktober 2018

Baca Juga

Malaysia

Dalam berbagai kesempatan, Anwar Ibrahim selalu menekankan bahwa dia tidak mau tolakansur (berkompromi) dengan rasuah (korupsi).

Malaysia

Dato' Seri Haji Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia, walaupun belum lama menjadi perdana menteri, tetapi pembelaannya terhadap dunia Islam sangat nyata dan luar biasa.

Pendidikan

Prof Dr. Kasim bin Mansor, Rektor Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengemukakan bahwa dia akan mendirikan (menubuhkan) Bajau Chair di Universiti yang dipimpinnya.

Malaysia

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Kamis, 19 Januari 2023, di Putra Jaya, Malaysia menyampaikan pidato yang bertema Membangun Malaysia Madani.

Malaysia

Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan (Keuangan), menghadapi cabaran (tantangan) yang berat dalam bidang ekonomi untuk mewujudkan keadilan dan pemerataan.

Malaysia

Kita berharap lawatan PM Anwar Ibrahim di Indonesia yang berlangsung 8-9 Januari 2023 memberi manfaat yang besar, semakin mempererat dan memperkukuh hubungan Indonesia Malaysia di...

Malaysia

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini, Ahad 8 Januari 2023 melakukan lawatan resmi dua hari di Indonesia.

Malaysia

Besarnya sokongan anggota Parlemen Malaysia kepada Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri, dan adanya Undang-Undang yang melarang Ahli Parlimen Malaysia untuk pindah blok seperti dari...